Odense – Nr. Broby – Faaborg Jernbane, ONFJ B 27

ONFJ B 27

Nørre Broby Banen fik til sin åbning i 1906 leveret fire damplokomotiver og 19 vogne, hvoraf de ti var godsvogne. Da der var driftsfællesskab med det mægtige SFJ (Sydfynske Jernbaneselskab), var dette rigeligt.

Blandt personvognene var der to små vogne, bygget hos Scandia i Randers, men med et noget anderledes udseende end de øvrige danske vogne. De havde tagrytter i svensk model, dvs. med tagrytteren afskåret i begge ender, noget der kun fandtes ved ONFJ, NPMB og ved de sønderjyske amtsbaner. De to små vogne blev litreret B 27 og B 28.

ONFJ B 27 er en lille sidegangsvogn med to kupeer til 2. klasse og tre til 3. klasse. Der er plads til 12 rejsende på 2. klasse og til 24 rejsende på 3. klasse. Inventaret var med træsæder og lakerede vægge på 3. klasse og plyssofaer og tapetserede vægge på 2. klasse.

Belysningen var gaslys, og i begge ender af sidegangen er anbragt en petroleumslampe, som gennem et lille glas oplyser endeperronen lidt.

I 1949 overtog DSB driften af hele det sydfynske jernbanenet, og vognen blev omlitreret til DSB CUP 4182. Men de to små vogne fik kun en kort tid ved DSB, for allerede i 1952 blev de solgt til ophugning. B 27 blev solgt med sine jernvanger, overgangsbroer og det hele til sommerhus i Hundested.

Nordsjællands Jernbaneklubs medlemmer fandt vognen lige omkring 1980, og efter gentagne henvendelser fik klubben endelig i 1987 ejerens tilladelse til at fjerne vognen ganske gratis.

Ved fundet var ONFJ B 27 meget intakt indvendig, mens der manglede en undervogn. Nordsjællands Veterantog havde en undervogn fra en gammel pakvogn SVJ G 40 og denne passede perfekt til B 27.

Nordsjællands Jernbaneklub har siden overtagelsen i 1987 arbejdet med restaureringen og præsenterede den færdig i 2019.

ONFJ B 27 Teknisk

ONFJ B 27 er en metal beklædt personvogn. Vognen er udstyret med 24 Volt dynamo for belysning og automatisk trykluftbremse. Vognen kan opvarmes med dampvarme.

Vognens totalvægt er 13 tons, og den er 11,2 meter lang.
ONFJ B 27 er i drift og er placeret i Græsted.

Siddepladser

ONFJ B27 Siddepladser