Odsherreds Jernbane, OHJ Qa 304

OHJ Qa 304

Qa 304 er bygget til Odsherredsbanen året efter banens åbning. Til banens store sommertog manglede man personvogne, medens behovet var dækket i resten af året. Derfor bestilte man fire små såkaldte “bænkevogne”. De kunne ved spidsbelastninger bruges til personbefordring og i resten af tiden anvendes til stykgods.

I siderne havde vognene løse skodder i den øverste halvdel. Det var en let sag for personalet at fjerne skodderne og sætte nogle løse bænke ind, og så havde man en åben skovvogn.

Som sådan anvendtes vognen i mange år mellem Holbæk og Nykøbing Sjælland. Denne vogn benyttedes også til skolebørn i dagens godstog, og fik, for også at kunne anvendes i de barske efterårsmåneder, fire vinduesrammer med små glasruder, der erstattede fire trælemme og gav et nogenlunde tåleligt lys i vognen.

Vognen havde selvfølgelig ingen opvarmning, og belysning var der ikke meget af, kun en lille petroleumslampe.

Nordsjællands Jernbaneklub købte vognen fra Odsherreds Jernbane i 1972. Da vognen var i god stand, tog det kun klubben ét år at restaurere vognkassen.

Vi ved, at vognen ikke var populær i sin tid, men i dag gør vore åbne skovvogne stor lykke i sommerens veterantog.

OHJ Qa 304 teknisk

OHJ Qa 304 er en typisk mindre simpel træ-vogn. Belysningen er petroleum og bremser er kun en stangbremse til ‘parkering’.

Vognens totalvægt er 10 tons, og den er 8,9 meter lang.
OHJ Qa 304 er i drift og er placeret i Græsted.

Siddepladser

OHJ Qa304 Siddepladser