Danske Statsbaner, DSB Pb 11073

Historie

DSB Pb 11073 Historie

DSB havde i slutningen af trediverne lejet en del godsvogne fra privatbanerne som supplement til den efterhånden forældede og nedslidte vognpark. De lejede vogne hørte godt nok ikke til det mest moderne materiel, men de løste et akut transportproblem. Da der under anden verdenskrig var stor mangel på olie og benzin til bilerne, kom jernbanen til at spille en stor og vigtig rolle i det danske samfund. Der blev nu endnu større mangel på godsvogne. DSB fik derfor leveret en hel del nye godsvogne. Alene i 1942 – 43 modtog man 705 Pb-vogne.

Efter krigen leverede DSB de nu helt udslidte godsvogne tilbage til de privat-baner, hvorfra de havde lejet dem. Fabrikken Scandia i Randers fik travlt. Der skulle bygges både person- og godsvogne, som man i de sidste fem år havde været i frygtelig bekneb for.

I 1947 leverede Scandia så Pb 11073, en solidt bygget toakslet åben godsvogn med ca. 1,5 meter høje sidefjælle. Alle de nye vogne gjorde god fyldest på de nedslidte og forsømte jernbaner. I slutningen af 1960’erne begyndte lastbilerne at blive en trussel for DSB’s godsdivision. De ringeste af godsvognene blev enten ophugget eller hensat til bedre tider.

Nordsjællands Jernbaneklub overtog vognen i 1984 og vognen var ved købet i så god stand, at den kunne sættes i drift med det samme.

Klubbens primære formål med denne vogn var at have noget til at transportere juletræer i. Pb 11073 er en stor gevinst for klubben, og den kunne i mange år ses i december, når man kørte til skovs efter juletræer. I dag anvendes vognen primært til kullager for damplokomotiverne.

DSB Pb 11073 teknisk

Pb 11073 er en tidstypisk godsvogn med 21,5 m² gulvflade og 12 tons lasteevne. Beklædningen er træ.

Vognen har trykluftbremse.

Vognens totalvægt er 10 tons, og den er 9,0 meter lang.
Pb 11073 er i drift og er placeret i Rungsted.