Danske Statsbaner, DSB Litra S 740

Danske Statsbaner, DSB Litra S 740

Da første verdenskrig sluttede i 1918, begyndte jernbanetrafikken i Danmark igen at vokse. Til afløsning for en række af Otto Busses lokomotiver (Litra O, K, D og C) konstruerede Borsig fabrikkerne i Berlin R- S- og H-maskinerne, der alle var 3-cylindrede. S-maskinerne afløste de svagere O-maskiner til brug for trafikken omkring København.

De første to maskiner, S 721 og 722 leveredes i 1924 fra Borsig. Kort efter bestiltes yderligere 18 lokomotiver af denne type fra Frichs i Århus, og disse leveredes i 1927-28. S-maskinen kom til at køre på banerne øst for storebælt i hele deres aktive liv ved DSB, først på nærbanerne til Holte, Rungsted, Hillerød, og Helsingør, og senere til Korsør, Næstved, Gedser og Kalundborg.

S-maskinerne kørte på de sjællandske baner indtil overgangen til dieseldrift i 1960’erne, hvorefter de fleste blev udrangeret. To blev bevaret, S 736 og 740, og begge blev brugt til en del udflugtstog frem til midten af 1970’erne, hvor de blev henstillet. S 736 og 740 blev da overdraget til DSB’s jernbanemuseum.

S 740 i England

I 1979 kom en englænder ved navn Mike Bradley til Danmark for at købe et lokomotiv. Han besigtigede S 740 i Gedser og købte det kort tid senere for skrotværdien. DSB leverede lokomotivet til havnen i Esbjerg, og fra Esbjerg gik turen til Newcastle. I løbet af julen og nytåret 1980 kørte lokomotivet af en snirklet rute til Wansford, en lille flække vest for Peterborough i Cambridgeshire.

I Wansford ligger veteranbanen Nene Valley Railway, og her gik Mike Bradley og hans venner igang med at gøre S 740 køreklar igen. Lokomotivet debuterede i 1980, og kørte indtil 1983 jævnligt på banen. I det sidste driftsår havde lokomotivet også sin “stjernestund”, som medvirkende i James Bond filmen “Octopussy”. Efter denne opgave blev der konstateret utætheder ved kedelrørene i røgkammeret, og forsikringsselskabet forbød videre drift.

I midt 90’erne forhandlede Nordsjællands Veterantog med Mike Bradley om at tilbagekøbe og bringe lokomotivet hjem til Danmark igen. I marts 1995 gik turen atter til Danmark for restaurering. Et projekt blev startet op, men på grund af det omfattende arbejde, er projektet gået i stå indtil videre.

Teknik

S 740 er et traditionelt tenderlokomotiv, dvs at lokomotivet selv medbringer vand- og kulforråd, ialt 10m3 vand og 4 tons kul. Maskinen er en 3-cylindrede maskine med stempelglidere for regulering af damptilførelsen. Kedlen er opbygget med overheder, der opvarmer dampen fra kedeltemperaturen på ca. 190° C. til ca. 325° C.

Lokomotivet er forsynet med trykluftbremse, der bremser både lokomotiv samt det påkoblet tog.

Lokomotivets tjenestevægt er 99 tons, maskinvægten er 77,7 tons. Længden er 14,9 meter.
DSB S 740 er påbegyndt restaurering og er placeret i Rungsted.

Galleri

Kommer snarest