Søg

 

Nyheder

29. oktober 2017

Juletogsbilletter er klar til salg

Juletog 2017 Juletoget kører på følgende dato...

26. september 2017

Galleriet er opdateret med en historisk film af Kim Sporring

Historisk Jernbanefilm af Kim Sporring, 2017...

2. september 2017

Husk Veterantog for børn 2017

Husk Veterantog for børn 2017. Weekend...

19. maj 2017

John Bodholdt Nielsen har igen en super video

John Bodholdt Nielsen har igen skudt en super...

5. april 2017

Året arrangementer er klar

Forårets arrangementer er klar. Se vore...

Bruger Login
Bruger Login

3. marts 2013

HHB4 er atter på hjul efter 9 år

Hhb 4_hjul _400Lørdag den 2/3 blev en skelsættende dag i HHB 4 projektet. For første gang i 9 år stod Nr 4 atter på egne hjul, men det krævede 3 dages intensivt forberedelsesarbejde.


Fredag eftermiddag startede med at løfte forløberens hjul af for eftersyn af lejerne. Det var jo snart mere end 7 år siden at forløberen var blevet samlet, og meget kunne jo være sket siden.

Lørdagen var hektisk. Et hold færdiggjorde forløberlejerne og samlede forløberen igen, mens et andet hold begyndte at montere hovedlejerne på de store hjul. Sidstnævnte krævede en del tilpasning på grund at de nye aftapningshaner og nye og forbedrede lædertætninger omkring sølerne.


Efter en velfortjent kaffepause var vi klar til at gå i gang med at sætte hjulene på kl. 17.00. Dette arbejde er rimeligt kompliceret da akselkasserne har ret små tolerancer og det giver en del udfordringer når man skal sænke lokomotivet ned over akselkasserne.


Den første udfordring bestod i at lokomotivet ikke stod parallelt med skinnerne og det er en forudsætning for at få anbragt hjulene. Det blev dog forholdsvis hurtigt klaret ved sideforskydning af lokomotivet med gode gammeldags lokomotivdonkrafte. Næste udfordring var at få alle akselkasserne (i alt 6 stk) til at fange akselportene samtidig.

Da vi har nogle rigtige gode løftetårne er løft og nedsænkning bare noget man gør, og vi besluttede derfor at montere et hjul ad gangen og sætte forbindelsesstykkerne under akselkasserne og så løfte lokomotiv + hjul igen før det næste hjul blev monteret, og det var en god måde at løse problemet på. Nu sidder alle hjul under lokomotivet.

Vi skal udføre forskellige små tilpasninger og så bliver næste skridt at vi prøver at trække lokomotivet frem og tilbage i Natsporet nogle gange og se hvordan det hele fungere.

Peter Roland Hansen

Se billederne i galleriet.