Søg

 

Nyheder

5. april 2017

Året arrangementer er klar

Forårets arrangementer er klar. Se vores Ar...

8. oktober 2016

Årets juletog

Årets juletog er nu annonceret. Veteranto...

23. juli 2016

Veterantog på Frederiksværkbanen

Veterantog på Frederiksværkbanen Veterantog...

13. marts 2016

Bemærk. Bakketogene og Husene rundt har ændrede køredage

Bemærk venligst. På grund af at Banedanmark...

28. februar 2016

Arrangementer 2016 er klar

Arrangementer 2016 er klar Nordsjællands Ve...

Bruger Login
Bruger Login

OHJ Qa 304 Historie

OHJ_Qa _304_400x 266

Qa 304 er bygget til Odsherredsbanen året efter banens åbning. Til banens store sommertog manglede man personvogne, medens behovet var dækket i resten af året. Derfor bestilte man fire små såkaldte "bænkevogne". De kunne ved spidsbelastninger bruges til personbefordring og i resten af tiden anvendes til stykgods. I siderne havde vognene løse skodder i den øverste halvdel. Det var en let sag for personalet at fjerne skodderne og sætte nogle løse bænke ind, og så havde man en åben skovvogn.


Som sådan anvendtes vognen i mange år mellem Holbæk og Nykøbing Sjælland. Denne vogn benyttedes også til skolebørn i dagens godstog, og fik, for også at kunne anvendes i de barske efterårsmåneder, fire vinduesrammer med små glasruder, der erstattede fire trælemme og gav et nogenlunde tåleligt lys i vognen.


Vognen havde selvfølgelig ingen opvarmning, og belysning var der ikke meget af, kun en lille petroleumslampe. Da vognen både skulle anvendes til passagerer samt til gods, var der meget strenge regler om, at vognen ikke måtte anvendes til levende dyr samt let fordærvelige varer såsom fisk. Publikum var ikke begejstrede for de såkaldte "ko-vogne", men først efter anden verdenskrig blev deres anvendelse som bænkevogne helt opgivet.


Nordsjællands Jernbaneklub købte vognen fra Odsherreds Jernbane i 1972. Da vognen var i god stand, tog det kun klubben ét år at restaurere vognkassen og nyfremstille bænke og skodder, så den i dag fremstår som ved leveringen i år 1900.


Vi ved, at vognen ikke var populær i sin tid, men i dag gør vore åbne skovvogne stor lykke i sommerens veterantog.


Desværre havde ophold udendørs taget så hårdt på vognen, at det i januar 1993 var nødvendigt at tage vognen ud af drift. Teknisk skole i København tilbød at lave vognen i stand, og den kunne i 1997 atter sættes i drift.


Se OHJ Qa 304's interiørByggested : Scandia, Randers, Danmark Belysning : Petroleum
Byggeår : 1900 Opvarmning : Ingen
Hjuldiameter : 990 mm Klasse : 3. klasse
Lejetype : Glidelejer Siddepladser : 24
Vognvægt : 10 tons Damekupé : Nej
Hastighed : 70 km/t Toilet : Nej
Bremse : Stangbremse Post- og rejsegods : Nej
Bremsevægt : 0 tons Beklædning : Træ, rødbrun
Længde : 8.910 mm Placering : Græsted
El-anlæg : - Status : I drift
Damplokomotiver _ico _100x 67 Motorvogne _ico _100x 67 Personvogne _ico _100x 67 Pak _godsvogn _100x 67 Gungner _100x 67
Damplokomotiver Motormateriel Personvogne Gods/Pakvogne Museumslager